de hangmakers

de hangmakers

Over

De Hangmakers wil actief de kaart trekken vóór tieners en jongeren die rondhangen. Bataljong en het Netwerk Jeugdvriendelijk doen dit samen, vanuit een geloof in de kracht van rondhangen in de publieke ruimte.

De Hangmakers vloeide voort uit 2 opportuniteiten die zich aandienden.

In 2022 vierde De Hangman haar 10de verjaardag.
Tien jaar geleden hielden tien organisaties uit het bredere jeugdveld onder de noemer ‘de Hangman’ een pleidooi voor een gedeelde openbare ruimte waar kinderen en jongeren welkom zijn: Arktos, Formaat, Kruispunt Migratie-Integratie, LiSS, SAM vzw (VLASTROV), Kind & Samenleving, Bataljong (VVJ), De Ambrassade (Steunpunt Jeugd), De Vlaamse Jeugdraad en Uit De Marge.
Deze organisaties stelden immers vast dat volwassenen, praktijkwerkers en beleidsmakers het rondhangen van kinderen en jongeren in de publieke ruimte steeds weer problematiseerden en probeerden inperken, ondanks de kennis en wetenschap dat jongeren die publieke ruimte minstens tijdelijk nodig hebben in hun ontwikkeling.

De acties rond De Hangman brachten verandering – zij het soms klein – in de manier van kijken naar en handelen rond rondhangen. Toch blijven we, ondanks nationaal en internationaal onderzoek naar het belang van rondhangen in de publieke ruimte, net dat fenomeen problematiseren. Hoe komt het dat we moeite blijven hebben met een alledaags en normaal verschijnsel? Hoe moeten we het fenomeen van rondhangen dan begrijpen en hoe kunnen we er op een goede manier mee aan de slag?
In 2023 lanceerde Minister van Jeugd Benjamin Dalle het actieplan Mee(r) naar buiten, vanuit diezelfde vaststelling: we maken nog te weinig plaats voor kinderen en jongeren in de publieke ruimte. Bataljong, het Netwerk Jeugdvriendelijk en een aantal andere jeugdactoren kregen de opdracht om elk op hun manier en terrein werk te maken van een publieke ruimte waarin kinderen, tieners en jongeren kunnen, mogen en willen aanwezig zijn (met dank aan Sven De Visscher voor de driedeling).

Hoog tijd dus om nieuwe en
bestaande kennis te bundelen,
praktijkvoorbeelden te delen en samen
te verkennen hoe we ruimte kunnen
maken vóór tieners en
jongeren die rondhangen.

custom
Copyright © De Hangmakers
Design & illustraties van designed.by.lies & development door RegioWebsites